česky česky english english deutsch deutsch
Přihlásit (vysvětlení) Registrovat
LUSK Luštění křížovek on-line.
LUŠTĚNÍ KŘÍŽOVEK
Křížovkářský server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
K dnešnímu dni vyšlo již 7885 křížovek.

Hledat v archivu křížovek Archiv

Slovníček pomůže s neznámými slovy. Slovníček

Soutěž Soutěž

Návod jak luštit online Pomoc

Kontakt na autory Kontakt
(TAJENKA), historik, publicista, estetik, literární a divadelní kritik se narodil 10. 11. 1902 ve Frenštátu pod Radhošťem v rodině lékaře. Po absolvování filozofie a klasické filologie na FF UK v Praze pokračoval ve studiích v Berlíně. Od r. 1923 byl členem KSČ. Roku 1936 se postavil proti stalinským represáliím v SSSR a z KSČ byl vyloučen. V listopadu 1939 ho zatklo gestapo a až do r. 1945 byl vězněn v nacistických koncentračních táborech. Po válce se věnoval převážně vědecké práci. V listopadu 1949 byl zatčen, obviněn z velezrady a špionáže a v procesu s Miladou Horákovou odsouzen k trestu smrti. Popraven byl 27. 6. 1950.
Klasická křížovka Legendy
Vodorovně:
A – Proces; zvrat; SPZ Prahy. B – Expozice; pobídka; ghanský kmen. C – Slovensky „pták“; vrýpnout; těžký kov. D – Pracoviště v dole; typ; smirkový papír. E – TAJENKA. F – Hezká dívka; písečný přesyp; kořeny se zemí. G – Závitky; kusy trávníku; minulého roku. H – Popelářský vůz; úřední značka na šperku; divadelník. I – Stupeň citlivosti filmu; cukrovka; tresť.
Svisle:
1 – Vůz tažený koňmi; chorvatská řeka. 2 – Břitká; dlouhé pero na noze ptáka. 3 – Sfouknout; opak míru. 4 – Nervový záškub; atlet. 5 – Stará solmizační slabika; kopce; SPZ Pelhřimova. 6 – Vlásenka; citoslovce dupnutí. 7 – Nehodný; plaz; část chřipkového viru. 8 – Biblická postava; centrální hvězda planetárního systému. 9 – Francouzsky „nebo“; hájové byliny; zkr. Horské služby. 10 – Lesní plod; anglicky „závětří“. 11 – Souzvuk tónů; výtvarník (Adolf). 12 – Anglicky „žít“; uzel. 13 – Plivník; ženské jméno.
Nápověda: AKIM; LEE; OU; RNA; UT
Autorka: Iva Böhmová
Vyhodnotit Uložit Obnovit Smazat
Plná políčka přeskočit Posun stránky
Nápověda: Ovládací klávesy
Enter
Další slovo.
Shift+Enter
Předchozí slovo.
Mezerník
Změna směru.
 <- 4
Kurzor vlevo.
 -> 6
Kurzor vpravo.
Esc
Smazat písmeno.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Řešení do souboru